7/24/2009

"Granitt" på Åpningsforestilling i Fjæreheia Amfi

Den 27. og 28.juni var det klart for nyåpning av Fjæreheia i regi av Kastellet Kultursenter og Fjæreheia drift. I den forbindelsen var jeg, som ambassadør for Kastellet Kultursenter, invitert til å bidra med en koreografi.

"Granitt" ble resultatet. En koreografi med tre proffesjonelle (Henriette Hamli og Silas K. Henriksen og meg selv) og 11 amatørdansere og med nykomponert musikk av komponist Kai Grinde Myrann. Kostymedesigner var Elise Ugland og koreografiassistent var Christina Markhus. Dette er første gang jeg har jobbet med en assistent, men det var helt nødvendig siden jeg skulle danse selv. Det var veldig fint å ha et ekstra øye i det store scenerommet.
Koreografien ser vi forøvrig på som et forprosjekt til en helaftens forestilling.

Ideen bak "Granitt" var å jobbe med motsetningene i scenerommet. Fjæreheia er et gammelt steinbrudd og følgelig et ganske mektig scenerom som det krever mye for å fylle. Vi ønsket å se hvordan vi kunne skape forskjellige rom i rommet og hvordan vi kunne jobbe med kontraster i musikk og dans for å skape et annerledes uttrykk. For eksempel jobbet vi med en sekvens der alle danserne er spredd langt fra hverandre mens musikken består av pust som tilsynelatende kommer fra et sted rett i nærheten av den enkelte publikummer. Vi jobbet også med å skape mindre rom i det store rommet ved hjelp av lys og bevegelse. Vi fikk prøvd ut mye av det vi ønsket å prøve, men med kun to uker til disposisjon sier det seg selv at vi har mye uprøvd. Vi håper derfor å få muligheten til å gå enda dypere inn i materialet til neste år.

Det må nevnes at alle de 11 amatørdanserne som var med i koreografien gjorde en formidabel innsats som semi-proffesjonelle. Jeg er utrolig stolt over hva de fikk til i løpet av en kort men intens periode!! Ti av de 11 er allerede introdusert tidligere i bloggen. I tillegg til de var Kjetil-André Ward med og Frida Kleven Rød og Elisabeth Scheen gjorde en formidabel innsats som reserver.

Som introduksjon til forestillingen og koreografien hadde jeg arrangert et stort improvisasjonsstunt med 60 dansere fra fire forskjellige ballettskoler på Sørlandet. De ballettskolene som deltok var DDD Tvedestrand, Arendal Ballett Center, Allegro Ballettstudio i Grimstad og Studio E i Mandal. De hadde deltatt på en workshop i improvisasjon og komposisjon på forhånd der de hadde laget noe materiale selv og lært noen regler for hvordan man kan improvisere dans. Resultatet ble at publikum kom inn i et scenerom som sydet av dans allerede før forestillingen hadde begynt. Og jeg tror de fleste satte pris på å ha noe å se på mens alle fant plassene sine.
Som forberedelse til denne improvisasjonen hadde vi to stunt. Ett i Arendal og ett i Tvedestrand by. Jeg tror at de fleste som fikk se dette syns at det var artig med noe annerledes som skjedde i byen.


No comments:

Post a Comment